A vállalkozási hajlandóságodról  – Rólad…
A vállalkozási hajlandóságodról - rólad...

A vállalkozási hajlandóságodról – Rólad…

A vállalkozási hajlandóságodról Bb Efikot 2015
A vállalkozási hajlandóságodról – rólad…

A vállalkozási hajlandóság azt jelenti, hogy statisztikai szempontból hányan próbálkoznak cégalapitással a maguk urai lenni, annak a tudatában, hogy Romániában minden harmadik KKV az első működési évében csődbe is megy. Pedig a cégalapitás adminisztrativ szempontból Romániában rendkivül egyszerű. A Világbank legfrissebb ezirányú kimutatása alapján a világ 189 országából a kiváló 38. helyet foglaljuk el.

Az első vállalkozás beinditása hatalmas falatnak tűnik mindenki számára, legyen is az illető bármilyen eltökélt, felkészült, körültekintő, alapos, ravasz – egyszóval vállalkozó szellemű. Mindenki a telitett piaccal, a gonosz kizsákmányoló állambácsival, a mocskos konkurenciával, a szegény vásárlókkal és hiányzó tapasztalatunkkal riogat, hogy hát biza vállalkozói szüzességünk elvesztése jobban fog fájni, mint azt valaha is gondolni mertük volna.

Mégis azt kell kijelentenem, hogy napjainkban nem lehet többé kifogás, hogy azért nem vállalkozok, mert nincs meg bennem a vállalkozói hajlam és nem adottak a körülmények.
Tudom, első kifogásként talán nektek is a trendszetter amerikai pubertás applikációguruk milliárdjai ugranak be, akik egy csapásra lettek naggyá – hiszen hol vagyunk mi hozzájuk képest? De az esetek döntő többségében a sikereik útját több év megfeszitett, kemény rabszolgamunka (saját céljaik rabszolgái) és bukás kövezte ki.

De a virtuális és napjainkba népszerű (vendéglátás, divat- és szépségipar, szórakoztató elektronika, turizmus stb.) vállalkozásoktól eltekintve csak nézzünk egy kicsit szét milyen vállalkozók élnek körülöttünk: irástudatlan moldvai falusi “gyártók” árulják bocskorban a sajátfaragású (kinai) fakanalaikat, nyolcvan feletti idős nénik, mint “kézműves manufaktúrák” utcasarkokon a horgolt munkáikat, védett virágokkal kereskedő ötévesforma “üzletkötő” utcagyerekek, hontalan kéregető “kisiparosok” a kólásdobozokból hajtogatott hamutálaikkal, a -süketnéma- mozgóárus “viszonteladók” akik helytől és időtől függetlenül rezzenéstelen arccal mindenhol készek az értékesitésre és még hosszan sorolhatnám. Rendben, mondhatjuk azt, hogy ők nem is igazi vállalkozók, de szivünk mélyén mindannyian érezzük, hogy az adminisztrativ és jogi formalitásoktól eltekintve minden vállalkozás rugalmas szerkezetű és egyedi, ezért fenti vállalkozóknak minősitett példáimat a valós vállalkozói státuszuktól csak némi papirmunka meg az adóhatóság választja el … mert a problémamegoldó képességük, kreativitásuk, kitartásuk és alkalmazkodóképességük a változó piaci igényekhez az bizony megvan kortól, nemtől és vagyontól függetlenül!

Jó-jó, de a nőknek akkor is nehezebb vállalkozni! A román Mediafax hirügynökség jelentése alapján Romániában a tavalyi évben nyitott üzletek és KKV-k több mint harmadának női tulajdonosa van. Sőt ez a tencencia 2012 óta stabilan növekszik.

Lényeg, hogy igy vagy úgy, de mindenki tud vállalkozni! A kérdés, hogy mi a motiváció? Az általam felsorolt vállalkozói példákat valószinűleg inkább a kényszer, mintsem a kreativitásuk kibontakoztatása vagy energiájuk hasznos kamatoztatása, esetleg a Maslow-piramis csúcsán elhelyezkedő önmegvalósitásból fakadó vállalkozhatnék hozta létre és ösztönzi a fennmaradásra.

Eltérve a szélsőséges, de sajnos annál gyakoribb példáktól: Téged mi tudna annyira motiválni, hogy saját vállalkozást alapits?

Ezt a kérdést sokszor lehetetlen pontosan megválaszolni, de legalábbis nem az őszinte-igaz válasz ötlik be először, ezért józan paraszti ésszel érdemes egy másik úton is megközeliteni a kérdést:
Téged mi tudott annyira DEMOTIVÁLNI, hogy ezidáig nem mertél belefogni elképzeléseid, terveid megvalósitásába – saját vállalkozásodba?

Amig ezen gondolkozol, adj esélyt magadnak, hogy választ kaphass kérdéseidre, REGISZTRÁLJ az EFIKOT-ra és próbáld meg elképzelni milyen lehet a Maslow-piramis csúcsára kerülni!

Eredményes napot!
Kozma Dávid – Gyula

Szerzői megj.: a süketnéma árusok módszerét egyre több nem fogyatékkal élő személy is alkalmazza üzleti hasznot remélve – etikai szempontból elitélendő, de üzleti szempontból az vesse rájuk az első követ, aki még nem próbálkozott mások marketingjéből vagy értékesitési módszereiből ötletet meriteni.

Close Menu