Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/rrif0089/public_html/efikot/wp-content/plugins/addon-so-widgets-bundle/cmb/init.php on line 746
Előadások – 2017 – EFIKOT 2018
Warning: preg_replace_callback(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 22 in /home2/rrif0089/public_html/efikot/wp-content/plugins/so-widgets-bundle/base/siteorigin-widget.class.php on line 841

Plenáris

Kolumban-Gabor-Efikot-2017

Kolumbán Gábor

Lehetséges az átmenet a hagyományos gazdálkodásból a kék - zöld gazdaságba?! És ha igen, akkor miért nem?

Székelyudvarhelyen születtem 1959 szeptember 30. Közéleti tevékenységem 1989 decemberében a romániai forradalom eseményeivel kezdődött. Székelyudvarhely első forradalmi tanácsának voltam a vezetője, majd ezt követően az RMDSZ egyik alapítója, 1990 ben elnökségi tagja, majd 1991-1993 közt országos alelnöke. 1992-1996 közt a Hargita Megye tanácsának voltam alelnöke, 1996-2000 közt elnöke. 2000 ben felhagytam az aktív politizálással, a Sapientia EMTE egyik kezdeményezője, adjunktusa, és kurátora voltam 2008 ig, amikor kiköltöztem Énlakára. Több mint húsz éve, a romániai forradalom óta, barátaimmal, munkatársaimmal, azon dolgozom, hogy életet vigyek a Székely falu örökségként még létező világába. Élő örökségként teremtsünk jövőt. Küzdünk az enyészettel! 

Rácz Attila

“2030 Székelyföld” – Az IT Plus klaszter vízioja

Vállalkozó - a csikszeredai Magic Solutions Kft alapítója es tulajdonostársa (www.magicsolutions.ro).
Ez mellett informatikai üzletfejlesztő és tanácsadóként több magyarországi informatikai cég romániai piacra lépését és piaci fejlődését megalapozta és támogatja (Dorsum Software, IND, FX Software, Bifor Informatika, AAM Consulting-privát üzletág, Teletrader). Elsődleges szakteóülete a banki – pénzpiaci informatika.
A székelyföldi innováció és start-up ökoszisztéma fellendítése érdekében is dolgozik az IT PLUS KLASZTER alelnökeként.
Az IT üzletág mellett Attila és Lilla családi vállakozása az olaszteleki Daniel Kastélyszálló**** működtetése, amely egy 400 éves történelmi épületben biztosítja vendégei számára a 21. századi kényelmet (www.danielcastle.ro).

Kuti-Geza

Kuti Géza

Adományozási szokások Magyarországon 2017-ben

38 éves, szociológus, kutatási igazgató, online kutatási szakértő. 2007 óta a MédiaQ Piackutató Kft. tulajdonosa és vezetője.

2000 óta foglalkozik online kutatással, az első hazai internetes témájú kutatásokat a Carnation Research majd a Carnation Internet Consulting keretében végezte a 2000-es évek elején. A Carnation után az NRC-nél dolgozott az online kutatási módszerek kidolgozásán és a hazai ügyfelek megnyerésében az online kutatások irányában. Ezt követően a Synovate kereteiben, speciális kutatási megoldásokkal és sokországos tracking kutatásokkal foglalkozott. A Synovate-s éveket követően a Pesti Esthez igazolt, ahol a teljes portfolió kutatási tevékenységéért felelt sikerrel.

A Pesti Est-es kutatási munkák kiszervezése miatt 2007-ben megalakította saját kutatócégét, a MédiaQ Piackutató Kft., ahol a termék- és szolgáltatás fejlesztése mellett az üzletfejlesztésért és a kiemelt partnerek stratégiai kapcsolattartásáért felel. Ügyfelei közé tartozik számos hazai és külföldi piackutató cég, akiknek online és táblagépes kutatási megoldásokat biztosítanak a magyar internetezők és lakosság körében. A cég mára multinacionális ügyfélkörrel is büszkélkedhet (pl.Bayer, FrieslandCampina, Bunge, Nestlé, Bols, Citibank)

Vajda Lajos

A Green Energy Klaszter szerepe a fenntartható növekedésben

A Green Energy Biomassza Innovációs Klaszter, valamint a Központi Régió Klaszterei Konzorciumának elnöke, továbbá a Romániai Klaszterek Egyesületének alelnöke, a Romániai Inkubátorok és Vállalkozásfejlesztő Központok Egyesületének elnöke, a Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetségének ügyvezetője, a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorház valamint az Innohub co-working tér létrehozója.
A romániai klaszteresedési folyamat szorgalmazója és támogatója, számos elismert klaszter alapitásában és koordinálásában vesz részt a zöld energia, faipar, balneoturisztika, textilipar, mechatronika területén.
Fontosnak tartja a vállalkozói szféra fejlesztését, főként a a fiatal start-up vállalkozók támogatását és mentorálását olyan gazdasági területeken, amelyek a régió potenciáljára és az intelligens szakosodási stratégia prioritásaira alapoznak.

Lehetőségek az újrahasznosításban

Fekete Bálint

Kartonból katedrális – fogyasztói felelőtlenség

Temesváron terméktervezést végzett, lassan négy éve Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő formatervező vagyok. Hazaköltözésem idején kezdtem el tervezgetni kartonbútorokat, valamint ezek kivitelezését. Könnyen szállítható és szerelhető, innovatív bútorok ezek, melyek környezetkímélő módon tudnak beilleszkedni a jelenlegi gyorsfogyasztói világba. Az ötlet később vállalkozássá fejlődött, így jött létre a Karton Network. Ez idő alatt számos gyártási módszerrel próbálkoztam, végül két CNC gépet is építettem. Aktív résztvevője vagyok a Sepsi Design Week-nek: első évben a "Pillepolc"-al nyertem el a Design Terminál különdíját, tavaly pedig egy 3D scanner megépítésével vettem részt a 3D workshopban. Jelenleg is a karton nyújtotta további lehetőségeket keresem a termékfejlesztésben.

Imets Zsolt

Élet a halál után - az elektronikai hulladékok felhasználása

Imets Zsolt vagyok, a csíkszeredai Computer Trade cégnek dolgozom, a hulladékbegyűjtő telepet vezetem már lassan 4 éve. Az utóbbi években egyre nőtt az elektronikai hulladék, amivel gyakran nem tudnak mit kezdeni a felhasználók, és sajnos a román törvénykezések sem könnyítik meg a munkánkat, de egy kis kreativitással sikerül okos megoldásokat kiötölni.

Sebestyén Tihamér

Bioenergia. Új koncepciók, vállalkozások

Fiatal kutató és Phd hallgató (BBTE, Kolozsvár) a megújuló energiák területén. Kérdésköre: milyen gazdaságfejlesztő hatásai vannak a megújuló energiák hasznosításának, helyi és regionális szinten. 2015 óta a sepsiszentgyörgyi Green Energy Egyesület tagja. "Bioenergia Mintafalu" projekt munkatársa. Vállalkozói ötletekkel jön.

Innováció

Bálint Ákos

Szisztematikus kreativitás. A szerencse is lehet szisztematikus.

Programozóként kezdtem a karrieremet, dolgoztam mindenféle projekteken, amikben csak annyi volt közös, hogy valami nagyon újat kellett megtanulnom. Később menedzser lett belőlem, de egy dolog  nem változott: folyamatosan új helyzetekbe kerültem, amiket új eszközökkel kellett megoldanom. Ezek után nem meglepő, hogy érdekelni kezdett az innováció, ezen belül is leginkább a kreativitás, az új ötletek megszületésének a körülményei. Mindez nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, ami műhelygyakorlatokat jelent, amelyeken szisztematikus módszerekkel keresünk megoldásokat változatos problémákra.

Geréb Róbert

Az ember és a vállalkozás kapcsolata

Székelyudvarhelyen születtem, majd több mint hat évig Marosvásárhelyen éltem. Voltam már szoftverfejlesztő, étteremvezető és lelkes metál-rajongó 🙂 Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetek olyan civil kezdeményezésekben való részvételre, mint a „Drogmentes Erdély” vagy az „Alkalmazott Oktatástan Románia”. 2015-ben és 2016-ban gyakorlati oktatásokat szerveztem, ahol valódi, hasznos tudást szerezhettek a tanulók román nyelv és webfejlesztés témakörben. Rövidtávú célom olyan – az iskolai oktatás mellett – azonnal alkalmazható szakmai képzések szervezése, amik valóban segítik az embereket az érvényesülésben.

2011 óta cégvezetőként és szoftverfejlesztőként tevékenykedem. Mostani vállalkozásunkat 2015-ben alapítottuk és a célunk okos eszközök, illetve automatizálási rendszerek gyártása, fejlesztése. Az egyik legnagyobb kihívást mindig is a vállalkozások menedzselése jelentette. Erről szeretném megosztani a tapasztalataimat az EFIKOT hallgatóival…

Turcsán Tamás Péter

Open Innovation Platformok, megújuló nagyvállalati innováció?

Turcsán Tamás Péter vagyok, a The Connect East Incubator szakmai vezetője, mentor, kommunikátor, kapcsolatépítő. Több mint 25 év vállalkozói tapasztalat áll mögöttem és több mint 8 év startup ökoszisztéma. Építkezéssel, újságírással, blogolással is foglalkozom és van saját startup vállalkozásom is. A Hackathon-in-a-Box alapítója vagyok. Több mint 30 egyetemi ötletversenyt szerveztem az elmúlt négy évben. A Magyar Közgazdász Társaság Startup szakosztályának elnökeként is tevékenykedem.

CSR (társadalmi felelősségvállalás)

Felméri Erzsébet

Milyen egy jólnevelt intézmény? Az “első hét év” egy vállalat életében.

Több mint 7 éve dolgozom a MOL Románia CSR koordinátoraként, a vállalat közösségi szerepvállalásával kapcsolatos tevékenységeiért felelek. Az egyetemi évek alatt bábszínész voltam a kolozsvári Puck bábszínháznál, majd 5 évig ügyvezető egy irodalmi kávéházban, ahonnan egy képzőművészeti galériához kerültem. Innen a MOL-hoz. Míg 8-9 évvel ezelőtt a CSR-ról annyira kevesen hallottak, hogy ez a három betű bármit jelenthetett, például egy fájltípust, mint mondjuk a PDF, vagy valami újabb rejtélyes hárombetűs adót, mára már nincs nagyvállalat, ahol ne foglalkoznának ezzel a területtel. Mi több, a kisebb cégek kultúrájában is egyre nagyobb teret nyer a vállalati jóérzés. Izgalmas volt követni, hogy a társadalmi felelősségvállalás mekkorát fejlődött Romániában, és örvendek, hogy egy felelősen működő nagyvállalat szakembereként ennek aktív tanúja lehettem. Erről, a vállalatok társadalmi felelősségének a megnyilvánulásáról fogunk beszélgetni március 25-én.

Halmen Balázs

Tégláról téglára! Hogyan építs közösséget a „Jótékonyság” köré?

2010 óta foglalkozik az I have a brick in Kenya projekttel. Az egyetemet nem fejezte be, hamar kiderült, hogy a maga útját szeretné járni. Barista, a Koffer kávézóban dolgozott az elmúlt két évben. Jelenleg a saját vállalkozását bütyköli, amelynek célja a környezetkímélő városi csomagszállítás és árumozgatás. Ez a Bringn. Bármivel is foglalkozik, mindig fontos számára az, hogy annak társadalmi haszna legyen és az emberek életére pozitív hatást gyakoroljon.

Szakács Paál István

Inkubátorház Székelyudvarhelyen

Szakács Paál István a Hargita Business Center ügyvezető igazgatója, több mint 8 év vállalkozói tapasztalattal. "A székelyudvarhelyi inkubátorház fiatal, sikerre éhes és elszánt menedzsment csapatának tagjaként azért dolgozom, hogy lendületbe hozzuk a régió innovatív vállalkozásait." Ez az a terület, ahol jócskán le vagyunk maradva nem csak Európától, hanem a szomszédos térségtől is. Igazán hiánypótló intézmény tehát a vállalkozói inkubátorház, mely a helyi kis- és középvállalkozóknak biztosít majd innovációs felületet és tanfolyamok, szakképzések, illetve konferenciák mellett kiállításoknak is otthont ad.

Vállalkozz korlátok nélkül

Bodó Imre

Korlátoz-e a mozgássérültség a vállalkozásban?

Az "átkosban" elkezdett tanulmányaimat mérnökként abszolváltam pár évvel a rendszerváltás után, majd rögtön nekiláttam átképezni magam. A szerencse úgy hozta, hogy az akkor hangzatos marketing management volt a nyerő. Ezzel az egyveleggel vágtam neki a nagybetűsnek a 90-es évek elején, mozgássérültként.
Voltam mindenes nagybaninál, a Csíki sörgyárnál (nem az igazinál), vezettem tízfős eladási csapatot. Majd vállalkoztam, belebuktam, újra kezdtem, voltak sikerek, meguntam... Voltam tanacsadó, írtam pályázatokat, végeztem piackutatást, közvéleménykutatást, építettem piacot...
Aztán egy CTP-s ösztöndíjjal két évet az Egyesült Államokban mesterképzésen "nemzetközi üzletet" tanultam. Hazatérve egy holland autóipari vállalat farkaslaki gyáránál helyezkedtem el, mint üzletfejlesztő (Business Development Manager), majd az utóbbi három évben a cég prototípus-gyártását koordinálom.

Jancsó István

Mozgáskorlátozottak helyzete a munkaerőpiacon

Marosvásárhelyen születtem. A marosvásárhelyi Petru Maior egyetem könyvelőség és management karán végeztem 2004-ben. Önkéntes voltam 2000–2005. között a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesületénél. Az egyetemen tanultakat először a szociális civilszférában ültettem gyakorlatba. Az egyesület keretén belül kézműves tevékenységeket is szerveztünk, amiken cérnagrafikás üdvözlőlapokat és ajándéktasakokat készítettek az egyesület tagjai. Ezen programok keretén belül arra törekedtünk, hogy bebizonyítsuk a társadalomnak, hogy a mozgáskorlátozottak e társadalomnak nem csak fogyasztói, hanem termelői is lehetnek. A fogyatékossággal élők a munkaerőpiacon kiemelt hátránnyal indulnak. 2006-tól egy gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó cégnél dolgozom. A munkahelyem mellett élménylovaglási táborok szervezésével foglalkozom mozgáskorlátozottak számára.

Molnár Attila

Egyéni és csoportos készségek szerepe egy sikeres vállalkozásban

Attila pszichológus, egyéni és team coach, a Karson Consulting (karsonconsulting.com) társalapítója, blogger és salsa tanár.
Árult mobiltelefont, nyelvtanfolyamot, dolgozott ipari alpinistaként és szerelt kamiont. 16 évesen pénzért állt sorba hivatalokban mások helyett, 18 évesen áru barter hálózatot épített, majd online fordító irodát nyitott. Az egyetemi évek alatt felépítette Európa legnagyobb pszichológiai témájú rendezvényét és kiépítette a magyarországi pszichológus hallgatók országos támogató hálózatát.
Pszichológusként 12 éve foglalkozik a vállalkozók és a vállalkozások lélektanával és azzak a kérdéssel, hogy az emberi elme természetes működése hogyan akadályozza az üzleti sikerességet az egészen korai fázisban.
Csapatával kifejlesztettek egy online eszközt és egy speciális workshop módszertant, amely képessé teszi a vállalkozókat és csapataikat arra, hogy minél reálisabb és stabilabb alapokra építsék vállalkozásukat az illúziók és remények helyett.


Festivapp: Infók, program, térkép, valós idejű értesítések a telefonodon

Close Menu