Mennyi az annyi…?!
Mennyi az annyi? - Az árképzés rejtelmei

Mennyi az annyi…?!

Mennyi az annyi - blogbejegyzes - EFIKOT 2015
Mennyi az annyi? – Az árképzés rejtelmei

Avagy prémium termék vagy a több ezredik gagyi a piacon?

Az esetek nagy többségében nem a termék minősége a döntő, sokkal inkább az ára dönti el azt, hogy a vásárló közönség melyik kategóriába sorolja.

Saját tapasztalatból tudom, mennyire fontos az, hogy egy adott terméknek megfelelően lőjük be az árát. Számításba kell venni ugye azt, hogy mennyiért tudjuk beszerezni, a konkurenseink milyen árat használnak, és természetesen azt is, hogy mekkora profitot szeretnénk elérni. Laikus szemmel, azt hinné az ember, hogy ez mind elég ahhoz, hogy egy piacképes árat képezzünk. De ott van még egy faktor, a célközönség. Ez első ránézésre nem tűnik nagy problémának. Egyszerű a helyzet, tehetősebb célcsoport, magasabb ár, kevésbé tehetősöknek alacsonyabb ár. „Prémiumot a gazdagnak”, „olcsót a csórónak”. Egyszerű mint az egyszer egy.

De mi van abban az esetben, ha az értékesítendő termék mind a két célcsoportot tökéletesen ki tuja elégíteni? A minősége kitűnő, az ára pedig alacsony. Hangzásra sem rossz: „Minőség, olcsón”. Na igen, csak, hogy ezt a kutya sem hiszi el. A szegényebb „kliens” ennek hallatán örül, jobb esetben, vagy mindegy neki, mert úgy is csak az érdekli, hogy olcsó legyen. A tehetősebb pedig csak szkeptikus, ha szerencséd van, vagy az alacsony ár hallatán kacag egyet, és arra sem veszi a fáradságok, hogy kipróbálja.

Az emberek döntő többsége alacsony árhoz rossz minőséget társit: „Ami olcsó, az olyan is”. Az esetek nagy többségében, sajnos ez így is van. De vannak kivételek. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan tehetjük kívánatossá a termékünket mindenki számára?

Megszabjuk a termékünknek a lehető legmagasabb árat és a helyzetnek megfelelően engedünk, vagy nem az árból. Így te a lehető legmagasabb profitot realizálhatod, az adott termékeden, és a kliensed is elégedett, mert kapott tőled engedmény.

– És pikk-pakk, így lett a felső közép kategóriás terméked egyszerre prémium és olcsó, de jó minőségű.

Gyere el, ha szeretnél ilyen és ehez hasonló témákat boncolgatni, a RIF által szervezett XIV. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók konferencián, amely március 27-én és 28-án lesz a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának épületében. Nyugodtan kérdezhetsz, hozzászólhatsz, vagy kritizálhatsz. Mi szeretjuk a KÜLÖNVÉLEMÉNYT.

Bandy Immanuel

Close Menu