Mi mindenre jó a protokoll?
Mi mindere jó a protokoll?

Mi mindenre jó a protokoll?

Mi mindere jo a protokoll - EFIKOT 2015
Mi mindenre jó a protokoll?

A protokoll, ezen belül is az üzleti protokoll célja és feladata, hogy zökkenőmentessé tegye a hivatalos és üzleti kapcsolatokat, hogy szolgálja és elősegítse a remélt üzleti sikert. Fontos, hogy mikor bármilyen üzleti találkozón veszünk részt, legyen az egy egyszerű állásinterjú, vagy egy fontos szerződés megkötése, mindig tudjuk, mit illik és mit nem, hogyan, beszéljük, és hogyan ne vagy csak egyszerűen mit vegyünk fel.

A protokoll fontos elemei az öltözék, a modor, a köszönési formák, az írott kommunikáció, a formális étkezések és nem utolsó sorban a botrány kezelése. Sokan vettünk már részt hovatalos rendezvényeken, ahol láttunk dress code-okat, vagyis minimálisan kötelező öltözéket. Az emberek már itt elkövetik a legtöbb hibát, mert egy informal öltözködési kódhoz sportosan öltöznek, vagy egy black tie-hoz egyszerűen öltönyt vesznek, holott a szmoking fekete mellénnyel és csokornyakkendővel lenne az oda illő. Írott kommunikáció esetén a kultúránként vátozó megszólítási formák vagy a különböző levéltípusok felépítése szintén sokunknak tud fejtörést okozni. Üzleti étkezés esetén az ültetési rend, a meghívottak köszöntése, az étkezés hossza, valamint az, hogy a végén kinek illik fizetni a számlát. A kultúrális különbségek megismerése, és azok alkalmazása a mai globalizált világban az üzleti protokoll egyik elengedetlen részévé vált.

Ha fenti néhány példával már te is találkoztál, vagy el szeretnéd kerülni a jövőben az esetleges bakikat, akkor ott a helyed 2015. március 27-29. között megrendezésre kerülő XIV. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján, ahol ismert és elismert protokoll szakértők fognak beszélni a tapasztalataikról, és tanácsokat fognak adni a fiatal vállalkozóknak és pályakezdő szakembereknek.

Close Menu