Telt ház a XIII. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján

Telt ház a XIII. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján

Március 21-23 között Sepsiszentgyörgyön zajlott a XIII. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozója, a RIF és a Junior Business Club szervezésében. A sikeres rendezvénysorozatnak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozata adott helyet, ahol több mint 200 résztvevő vett részt.

Az EFIKOT története során nem kevés neves előadó tartott előadást, fontos szerepet játszva az erdélyi fiatal közgazdász és vállalkozói réteg nevelésében, képzésében és  kapcsolatainak építésében. A programon  közgazdászok, vállalkozók, egyetemisták, szakemberek és előadók vettek részt Erdély számos településeiről, Magyarországról, Szlovákiából, Londonból és Portugáliából.

Az idei rendezvény központi témája a Változás Pulzusa címet viselte. Célja pedig az volt, hogy  frissítően hasson, ihletet és útmutatást adjon úgy a személyes, mint az üzleti élet fejlődésében.

Az EFIKOT most is akárcsak az előző években megőrizve a hagyományt, plenáris előadásokkal kezdődött, amelyet 3 szekció követett.

A plenáris előadásokat köszöntő beszédek előzték meg, ahol Nagy Henrietta  (RIF elnök), Szécsi Kálmán (országos RMKT elnök) és Karácsony Zsolt (JBC elnök) szólaltak fel.

_MG_3165

Elsőként Philipp Kandal, megnyitó előadása során elárulta, hogy mit is takar a „kicking asses” jótanács a startupok világában. Számos érdekes dologra hívta fel a kezdő vállalkozók figyelmét, úgy Románia, mint a nyugati országok piacán.

Az ezt követő prezentációból Seer Lászlótól azt is megtudtuk, hogy mennyire divat a divat a marketing eszközöknél, melyek azok a területek, amelyek a leggyorsabban feljődnek jelenleg.

“You cannot learn entrepreneurship, you cannot teach entrepreneurship, you have to experience it!” (A vállalkozást nem lehet megtanulni, sem tanítani, meg kell tapasztalni!) – állította Rafael Pires, a Startup Pirates program egyik alapítója, aki nemrégiben a RIF-el partnerségben Kolozsvárra is elhozta a Startup Pirates programot.

Lévai Richárd rámutatott arra, hogy a közösségi média nem merül ki a Facebook, Youtube és Twitter világában. A közösségi média, a közösségnél kezdődik, még ha ezt az elmúlt időkben el is felejtettük. Próbáljunk meg erre építeni a jövőben!

A plenáris előadások sorát David Trayford zárta, aki az Én szerepére világított rá a vállalkozások beindításában.

A délutáni órákban a szekció előadások kaptak főszerepet, amelynek három fő vezérvonala volt: új technológiák és innováció az üzleti életben, közösségi média,valamint a self management és self branding.

 

Digitália. Technológia és innováció szekció

_MG_3431

A digitália és innováció szekciót Antal Lóránt vállalkozó nyitotta meg. Legújabb zöldenergiával foglalkozó projektjét mutatta be a résztvevőknek. Elsőként az energitermelésben használatos fogalmakat ismertette, majd a zöld kártya fogalmát, használatának módját.

Bihari Béla szoftverfejlesztéssel, tanácsadással és projektmenedzsmenttel foglalkozik. Szerinte „egy cég addig tud fejlődni, amíg a vezetője is fejlődőképes és átlátja a folyamatokat.” Vállalkozása ilyen programok fejlesztésével foglalkozik, ezáltal betekintést nyertünk a másik oldalra is, nem felhasználóként, hanem szoftverfejlesztőként pillanthattunk bele a folyamatokba.

Bognár Botondtól egy nagyon érdekes előadás keretén belül megtudhattuk, hogy napról napra egyre digitalizáltabb világban élünk: „Minden elkezdett digitalizálódni, minden, ami digitalizálódott nulla forintba fog kerülni, és mindenki számára elérhető lesz. A folyamat következménye lehet továbbá az is, hogy néhány év múlva nem lesz szükség fordítókra, a telefonok elvégzik ezt real time.”

Szabó Csaba kifejtette, hogy az utóbbi néhány évben a technológiai fejlődés sokkal többet nőtt, mint az azt megelőző több száz évben, illetve az is megtörténhet, hogy hamarosan az internet is mindenkihez ingyenesen eljut, bárhol, bármikor, sőt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 50 év múlva a villamos energia is ingyenes lesz. 

Közösségi média szekció

_MG_3374

Tóth Mihály, online marketing szakértő, olyan marketingről beszélt, ami igenis szerethető. Bizony léteznek olyan eszközök, módszerek, amelyek minden agresszív megközelítést meghazudtolva érik el azt, hogy a fogyasztó keresse, érdeklődjön a termék, a márka iránt. Az inbound marketing, mint fogalom és megközelítés arra épül, hogy cégek a tömeges elérés (outbound) technikájával szemben az egyéni, belső indíttatásokra és a bizalomra alapozva próbálnak meg kapcsolatot teremteni a lehetséges vásárlókkal.

Bánki Tamással a Linkedin magyar doktorával, a közösségépítés következő lépcsőfokára lépve már egy konkrét közösségi média oldalt boncolgathattunk. Megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy Romániában sokkal nagyobb népszerűségnek és felhasználásnak örvend ez a szakmai közösségi háló, mint Magyarországon.

Egyáltalán miért van szükség ennyi közösségi platformra? Kulcsár Erika alapvető emberi ösztönnek nevezi a közösségbe szerveződést, illetve a valahova tartozás vágyát. Mindegyik márka, termék, szolgáltatás hátterében egy hűséges törzsvásárlói réteg kiépítése a cél, amelyről a legtöbb kutatás azt bizonyította, hogy nem csupán racionális érvek alapján hozza meg döntéseit.

Lévai Richárd, mint a legnépszerűbb platform szakértője, a Facebook veszélyeit és hátrányait kendőzetlen stílusban prezentálta.  A közösségi média tudatos kampányok nélkül akár teljesen eredménytelen is lehet: a tartalom, kontextus és terjesztés összehangolása tudja csak elősegíteni azt, hogy a megfelelő üzenettel érjük el célcsoportunkat.

Self-management és self-branding szekció

_MG_3334

A három szekció közül a self management és a self branding szekcióra regisztráltak be a legtöbben, telt ház volt, több mint 100 résztvevővel. Kádár Magor, kommunikációs szakember,  rögtön négy kérdéssel indított, amely leginkább a hosszútávú célok kitűzésére, a személyes márka fejlesztésére fókuszált. A szakember többek között szót ejtett a történetmesélésről (storytelling), amely jelentős szerepet játszik abban, hogy valamit könnyebben megjegyezzünk. “Ha elmesélünk valamit, az könnyebben beégetődik az emberek tudatába, mintha csak puszta tényeket mondanánk.” – jegyezte meg a szakember. A végső cél tehát a pozícionálás: egy egyedi, megjegyezhető és visszaidézhető identitás kialakítása.

Ficz Antal arról mesélt, hogy egy prezentáció alkalmával hogyan vigyük vásárra a bőrünket, melyek azok a lépések amelyeket követnünk kell ahhoz, hogy figyelemfelkeltőek, összeszedettek és hitelesek legyünk célcsoportunk előtt. Oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan kezdjük és hogyan zárjuk beszédünket. A legnagyobb hiba ha felkészületlenül állunk ki a közönség elé.

Fülöp Andrea, az Értől az Óceánig, avagy Te hová tartasz? című előadásában négy fontos tényezőre osztotta a személyes fejlődésünk alapköveit: 1. Goal – azaz a célok kitűzése SMART alapján (specifikusság, mérhetőség, elérhetőség, relevancia, időhöz való kötés). 2. Reality – azaz valóság (erőforrások, mivel vagyunk elégedettek, milyen tudással, tapasztalattal rendelkezünk, milyen múltbéli cselekedet segített sikereink elérésében). 3 Options – azaz opciók (az ötletelés kapcsán milyen akadályok merültek fel, kitől tudunk támogatást kérni?) 4. Will – azaz szándék (mit fogunk csinálni?, mikor fogjuk megcsinálni? és hogyan segítenek tetteink céljaink elérésében?).

_MG_3485

Az EFIKOT záró momentumára a Park vendéglőben került sor, ahol Nagy Henrietta, a XIII. EFIKOT főszervezője, ünnepélyesen bejelentette, hogy a XIV. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozója Kolozsváron kerül megszervezésre 2015-ben. Ezután Karácsony Zsolttal közösen köszönetüket nyilvánították ki a szervező csapatnak az elmúlt félév munkájáért. Az est további részében a szekció vezetők által moderált előadásokat értékelték ki, majd a tombolahúzás után mindenki megkóstolhatta a jól megérdemelt ünnepi tortát.

Székely Kincső

Szervező

A képek elérhetőek és letölthetőek az alábbi linken:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.294328884055502.1073741835.160125964142462&type=3

 

Close Menu